Краще всього для духовки підійдуть форми із чавуну, кераміки, алюмінію або металевого сплаву з антипригарним покриттям. Ці матеріали теплостійкі та витримають високі температури. Силікон також можна використовувати, але тільки якщо збираєтеся готувати при температурі не вище 240 ºC.
Кераміка – матеріал екологічно чистий, вона абсолютно безпечна для здоров'я. Із недоліків варто відзначити чутливість до перепаду температур. Наприклад, керамічну форму не варто ставити в розігріту духовку – вона може від цього потріскати.
Керамічні форми ідеальні для всіляких запіканок, ростбіфа, буженини, запікання птиці – сік, що випливає з м'яса в процесі приготування, не пригорає, не карамелізується, що дозволяє його використовувати для соусу.