За хімічним складом сталь поділяється на три виду: вуглецеві та леговані.
За хімічним складом стали діляться на вуглецеві та леговані; у тому числі за вмістом вуглецю – на низьковуглецеві (до 0,25% С), середньовуглецеві (0,3-0,55% С) і високовуглецеві (0,6-2,14% С); леговані стали за вмістом легуючих елементів діляться на низьколеговані — до 4 % легуючих.
Існує більше 3500 різних марок сталі, що мають унікальні фізичні, хімічні та екологічні властивості. По суті, матеріал складається із заліза та вуглецю, а також домішок та додаткових легуючих елементів.
У нормалізованому стані стали мають чотири класу структур: феритні, перлітні, мартенситні (рис. 3) та аустенітні. Структура стали феритного класу нестійка. Залежно від швидкості охолодження на повітрі ця сталь може придбати структуру перліту, трооститу чи сорбіту.