Черемху можна їсти у свіжому вигляді – поки можна терпіти її терпкий смак. З ягід черемхи готують начинки для пирогів, наливки та лікери, з молодим листям роблять салати. Ягоди черемхи сушать, із сушених ягід у давнину мололи борошно і пекли коржики.
Свіжі плоди черемхи не варто вживати в їжу з кісточками, а також виготовляти варення разом з кісточками, оскільки в їхньому складі міститься отруйна речовина амігдалін, яка накопичується в організмі і може призвести до важких отруєнь.
Черемху не слід вживати вагітним, які годують груддю, якщо є індивідуальна непереносимість чи алергія. У кісточках плодів є глікозид амігдалін. Він при тривалому наполяганні може розщеплюватись та виділяти синильну кислоту.