Вимочування овочів перед вживанням також сприяє зниженню кількості нітратів – вони йдуть у воду, пояснює Картавцева. При цьому зовсім необов'язково вимочувати овочі довго – достатньо помістити їх у воду на 20-30 хвилин і краще в розрізаному вигляді.
Варіння, жаріння, будь-яка термічна обробка фруктів та овочів знижує концентрацію нітратів у 2-3 рази. Тож якщо боїтеся, що фрукт якийсь не такий – замочіть його чи зваріть, тоді нітратів можна не боятися. Але замочувати краще у проточній воді і не менше ніж на півгодини.
Найпоширеніший спосіб нейтралізувати нітрати у продукті – замочити овочі або фрукти у посуді з водою, куди додається сік половини лимона та чайна ложка морської солі. Така вода здатна змити пестицидний наліт, якщо зчистити шкірку неможливо.